Curiositats

UN TEMPS DE CRISI

Després de la greu crisi de mitjans del segle XV, Barcelona es va obrint a poc a poc als nous temps que marquen l’arribada del Renaixement. Però l’evolució comercial de la ciutat es fa difícil sense un port on puguin atracar els vaixells amb garanties. El rei Joan II crida el 1477 un especialista italià, l’Stassi d’Alexandria, per dur a terme la difícil empresa de construir un port segur.

Un imaginatiu, però suggeridor, mapa de la ciutat a l'Edat Mitjana

L’Stassi, enginyer que ha dut a terme les obres dels ports de Gènova i Palerm, davant les dificultats per lluitar contra les marees, cerca una solució als avanços tècnics del seu temps, en bona mesura hereus d’una tradició mil·lenària, la dels autors grecs i romans, que tot just comença a sortir a la llum després de la foscor erudita de l’Edat Mitjana. La curiositat i dedicació d’un vell cartògraf barceloní, en Lluís Esquiva, serà una valuosa ajuda per endinsar-se en els antics tractats i per aprofundir en les seves ensenyances.

AL IDRISSI

La Tabula Rogeriana

Al Idrissi va ser un cartògraf, geògraf i viatger àrab que va viure a la cort de Roger II de Sicília. El 1154, va confeccionar un gran mapamundi orientat en sentit invers a l’utilitzat actualment, conegut com la Tabula Rogeriana, acompanyat per un llibre anomenat Geografia. El 1161, Al Idrissi en realitzà una segona edició ampliada, amb el títol de Els jardins de la humanitat i l’entreteniment de l’ànima, però totes les seves còpies es perderen. Una versió abreviada d’aquesta edició, dita El Jardí dels Goigs, encara que més coneguda com Petit Idrissi, es va publicar el 1192.

També va fer una esfera en plata que representava un mapamundi. La seva desaparició i la recerca posterior és el punt de partença d’alguns dels personatges d’El port del nou món.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: